Το felt-(πῖλος)- πίλημα < αρχαία ελληνικήπίλημα < πιλέω < πῖλος-είδος υφάσματος από συμπιεσμένο μαλλί ή τρίχες, κετσές, τσόχα
Αναφορά στην τσόχα κάνει ο Όμηρος στην Ιλιάδα (Κ, 265), όταν περιγράφει τον Οδυσσέα να φοράει περικεφαλαία επενδεδυμένη με τσόχα (πῖλος).
Αλλά και στην αρχαία Ελλάδα, τσόχινα ήταν πολλές φορές τα ρούχα, ειδικά τα παλτά για τη βροχή αλλά και το πιλίδιον, ένα εφαρμοστό καπέλο κωνικού σχήματος που το φορούσαν κυρίως οι τεχνίτες και οι ναυτικοί και κάλυπτε τα αυτιά, προστατεύοντας από το κρύο και τη βροχή.
Εχει βάση το ακατέργαστο μαλλί, που σημαίνει ότι είναι ό,τι πιο αγνό κυκλοφορεί εκεί έξω. Είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικό, δεν έχει πέλος και δεν ξεφτίζει. Βγαίνει σε απίστευτα μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και είναι κατάλληλο για ρούχα και αξεσουάρ καθώς και αμέτρητες κατασκευές.
Εντάξει, ξέρω, την τσόχα εσύ την γνωρίζεις από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν όταν στρώνεται συνήθως πράσινη για το καθιερωμένο χαρτάκι!
Eίναι “ύφασμα” φτιαγμένο από πρόβειο μαλλί το οποίο όμως δεν υφαίνεται.
Γι’ αυτό και βάζω τη λέξη μέσα σε εισαγωγικά!
Για την δημιουργία της δεν χρειάζονται εργαλεία, μόνο τα χέρια μας και νερό, χάρη στην μορφολογία της πρόβειας ίνας, που αν την παρατηρήσεις κάτω από το μικροσκόπιο, θα δεις ότι φέρει λέπια και δεν είναι λεία.
Έτσι το μαλλί καθώς δουλεύεται με νερό και τριβή σγουραίνει και προσκολλάται, εν ολίγοις “κετσεδιάζει” όπως λένε οι ειδικοί του χώρου!
Η τεχνική αυτή του felting (ή συμπίλησης στα ελληνικά) αποτελεί και τον αρχαιότερο τρόπο κατασκευή υφάσματος, πολύ πριν τη γένεση του αργαλειού και της υφαντικής τέχνης.
Και όπως προκύπτει ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας, η τεχνική έχει τις ρίζες τις στις απέραντες στέπες της Μογγολίας και του Κιργιστάν.
Ως προς την τέχνη της συμπίλησης μαλλιών πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε με τυχαίο τρόπο και εξελίχθηκε όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος τύλιξε γύρω από το σώμα του το τρίχωμα του ζώου για να ζεσταθεί με αποτέλεσμα αυτό να τριφτεί με την επαφή, να συμπιεστεί και τελικά να γίνει ένα σώμα.
Τα τελευταία χρόνια το felt έχει επανέλθει πολύ δυναμικά στην αγορά και αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό και αγαπημένο υλικό για τους απανταχού crafters.
Στην αγορά θα το βρεις σε διαφορετικές μορφές και ποιότητες ανάλογα με το τι θέλεις να δημιουργήσεις.
Στα μαγαζιά με είδη ραπτικής ή χειροτεχνίας, θα το βρεις έτοιμο για ράψιμο να πωλείται με το μέτρο όπως τα υφάσματα, ή σε φύλλα συνήθως Α4. Είναι αφράτο και μαλακό και βγαίνει σε πάρα πολλά χρώματα.
Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες, με την ολόμαλλη τσόχα φυσικά να είναι και η πιο ακριβή αλλά και η πιο ποιοτική.
Για κατασκευές μπορείς να αναζητήσεις και φετρίνα, η οποία είναι σαν την τσόχα αλλά συνθετική και πολύ πιο οικομική.
Έτοιμα μπορείς να βρεις και κομμάτια χοντρής σκληρής τσόχας σε φύλλα (3-5 mm), ιδανική για κατασκευές.
Συνήθως είναι μαλλί σύμμεικτο με πολυεστέρα.
Μπάλες αλλά και κορδόνια felt θα βρεις επίσης να πωλούνται έτοιμα, σε περίπτωση που βιάζεσαι να δημιουργήσεις!
Εάν είσαι έτοιμος να βουτήξεις στον κόσμο του felting, τότε αναζήτησε στα καταστήματα για χειροτεχνίες felt μαλλί extra μαλακό.
Πωλείται σε γραμμάρια σε πολλά λαχταριστά χρώματα.
Υπάρχουν δύο τεχνικές για να δουλέψεις το μαλλί και να δημιουργήσεις πραγματικά ό,τι θέλεις.
Κοσμήματα, τσάντες, τσαντάκια, κασκόλ, κουκλάκια, διακοσμητικά, λούτρινα, θήκες, παπουτσάκια, καλτσάκια, πολλά άλλα υπέροχα πραγματάκια.
Η πρώτη τεχνική είναι να πλάσεις με το χέρι στην κυριολεξία το ακατέργαστο μαλλί με την βοήθεια του σαπουνιού και του νερού.
Άπειρες εφαρμογές, θεαματικά αποτελέσματα! Είναι πραγματικά σαν να ζωγραφίζεις με μαλλί!
Η δεύτερη τεχνική είναι αυτή της βελόνας (needle felting), με τη βοήθεια της οποίας “κεντάς”-τρυπάς αυτό που θέλεις δημιουργώντας τρισδιάστατα αντικείμενα ή ”απλικάρεις” κάτι σε ύφασμα. Θα σου πρότεινα, αν τώρα ξεκινάς, να φτιάξεις μπάλες με την πρώτη τεχνική.
Αυτές οι πολύχρωμες μπάλες μπορούν να γίνουν χαλιά, αξεσουάρ, κοσμήματα, διακοσμητικά στεφάνια, sous-plat και sous verre ακόμα και να ντύσουν ένα σκαμπώ και ό,τι πιο τρελό βάζει ο νους σου!
Σχόλια