top of page

Η ιστορία του σιδερώματος

Εικόνα συγγραφέα: Vale NtinaVale Ntina

Η εξέλιξη του ηλεκτρικού σίδερου


Η ιδέα του ισιώματος των ρούχων είναι πολύ παλιά. Ξεκινά με εργαλεία ισιώματος φτιαγμένα από ξύλο, γυαλί ή μάρμαρο, ενώ η όλη διαδικασία βελτιώθηκε με την προσθήκη της θερμότητας. Έτσι βαριές πέτρες ζεσταίνονται στο τζάκι και χρησιμοποιούνταν για να πιέσουν τα ρούχα.

Το σίδερο χρησιμοποιείται στα ρούχα από τον 15ο αιώνα. Τότε, για να σιδερώσουν, απλά ζέσταιναν μεταλλικές πλάκες στην εστία του σπιτιού Αργότερα το σίδερο έγινε κανονική μεταλλική συσκευή, περίπου στο σχήμα που το γνωρίζουμε σήμερα. Τα πρώτα σίδερα ζεσταίνονται πάνω σε μια ανοιχτή φωτιά, αλλά οι επόμενες βελτιωμένες εκδόσεις περιλαμβάνουν κούφια σίδερα. Αργότερα το σίδερο έγινε κανονική μεταλλική συσκευή, περίπου στο σχήμα που το γνωρίζουμε σήμερα, με κάρβουνα που τοποθετούνταν στο εσωτερικό του, πάνω από την πλάκα. Ο Henry W. Seely ( Η.Π.Α.) εφηύρε το ηλεκτρικό σίδερο και βελτίωσε την κατασκευή του το 1883 με ένα ηλεκτρικό σίδερο χωρίς καλώδια.

Τοποθετούνταν σε μία ειδική υποδοχή, όπου θερμαινόταν και στη συνέχεια από εκεί, ο χρήστης το χρησιμοποιούσε για να σιδερώσει χωρίς να επιβαρύνεται με τη χρήση του καλωδίου. Τα ηλεκτρικά σίδερα άρχισαν να διαδίδονται, καθώς σταδιακά βελτιώνονταν. Το 1926 στη Νέα Υόρκη η εταιρεία στεγνοκαθαρισμού Eldec εισήγαγε στην αγορά το πρώτο σίδερο ατμού. Το ηλεκτρικό σίδερο μετατρέπει ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα και τη μεταφέρει σε έναν μεταλλικό πάτο.

Ένας θερμοστάτης περιορίζει την θερμοκρασία σε 220 °C. Ένα μικρό δοχείο περιέχει το απαραίτητο νερό (συνήθως αποσταγμένο) που μετατρέπεται σε ατμό και βοηθάει στο σιδέρωμα, μαλακώνοντας τις ίνες των ρούχων. Τα σύγχρονα σίδερα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιμέλεια: Ευγενία Μ. πηγή: stin-st-taxi.blogspot.gr

Comments


Η ΜΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.....!......... Η Ελληνικη ενδυμασια, δεν είναι τυχαίο που η βάση του Πατρoν έχει το 48 νούμερο το οποίο μέτρησαν της αναλογίες της Αφροδίτης της Mήλου και βρήκαν την χρυσή τομή για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα ρούχα αυξομειωνόνταστα.
Το ένδυμα αποτελεί μια δυναμική μορφή πολιτισμού με ιστορική, κοινωνική , βιομηχανική, ψυχολογική, οικονομική διάσταση και είναι κομμάτι αυτογνωσίας του λαού που το δημιούργησε. Η συνάντηση παλαιότερων με νέες αισθητικές αξίες μπορεί να οδηγήσει σε μετεξέλιξη παραδοσιακών μορφών τέχνης προς ...σύγχρονες..Απλά ενδύματα που χαρακτήριζαν εποχές σπάνιας ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας έκφρασης: δηλαδή έργα που αποκαλύπτουν στοιχεία για την ταυτότητα του τόπου και των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας μας

bottom of page