top of page
  • Εικόνα συγγραφέαVale Ntina

Οι υφαντικές ίνες είναι..

Έγινε ενημέρωση: 15 Σεπ 2023



Οι υφαντικές ίνες είναι ελάχιστες μονάδες ύλης που μοιάζουν με λεπτές τρίχες!

Τα υφάσματα κατασκευάζονται από νήματα, τα οποία με τη σειρά τους κατασκευάζονται από ίνες. Αυτές, διακρίνονται σε :

Φυσικές & Τεχνητές

Παρακάτω αναφέρουμε τις πιο γνωστές και ευρέως χρησιμοποιούμενες στη βιομηχανία της ένδυσης.

Φυσικές Ίνες

Φυτικής προέλευσης

• Βαμβάκι (Cotton – CO)



Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό και είναι από τις πρώτες υφαντικές ίνες που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Τα βαμβακερά υφάσματα απορροφούν το νερό με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τον ιδρώτα να στεγνώνει στο δέρμα, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα υγιεινά και κατάλληλα για την παραγωγή εσωρούχων. Είναι δροσερά και πολύ ανθεκτικά, ενώ καθαρίζονται πολύ εύκολα καθώς αντέχουν στην υψηλή θερμοκρασία (ζεστό νερό) και τα σκληρά απορρυπαντικά. Προσαρμόζεται πολύ καλά στο σώμα και είναι εύκολο να βαφεί.

• Λινάρι (Flax or Linen – LI)



Προέρχεται από το φλοιώδες στρώμα του σχετικού φυτού. Τα υφάσματα που παράγονται από το λινάρι είναι τα γνωστά λινά υφάσματα. Είναι απορροφητικό και δροσερό αφήνοντας το δέρμα να αναπνέει, ανθεκτικό στη φθορά και στο πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία και πιο γυαλιστερό από το βαμβάκι. Το γεγονός ότι οι ίνες του λιναριού έχουν μικρή ελαστικότητα και σκληρή υφή αποτελεί την αιτία που τα λινά υφάσματα τσαλακώνονται πολύ εύκολα και το σιδέρωμά τους είναι πολύ δύσκολο.

Ζωικής προέλευσης

• Μαλλί (Wool – WO)




Η πιο διαδεδομένη ζωική ίνα.Προέρχεται από το τρίχωμα χορτοφάγων ζώων κα κυρίως προβάτων. Μπορεί όμως να παραχθεί και από το τρίχωμα άλλων ζώων, όπως συμβαίνει με το ύφασμα καμηλό (τρίχωμα καμήλας) και το ύφασμα κασμίρ (τρίχωμα κασμίρ). Το μαλλί είναι από τα σπουδαιότερα υλικά υφαντουργίας. Είναι απορροφητικό, μαλακό και ελαστικό. Παράλληλα, είναι κακός αγωγός της θερμότητας καθώς μονώνει τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που το καθιστά ιδιαιτέρως ζεστό. Δεν καίγεται εύκολα, δεν τσαλακώνεται και σιδερώνεται καλά, σε χαμηλή θερμοκρασία.

• Μετάξι (Silk - SE)



Το μετάξι είναι μία από τις πολυτιμότερες υφαντικές ίνες ζωικής προέλευσης, που παράγεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Είναι λεπτό, δροσερό, γυαλιστερό ύφασμα με υπέροχη λάμψη. Δεν τσαλακώνεται, δεν ξεχειλώνει, αν και είναι αρκετά ακριβό και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο σιδέρωμα και στη χρήση αποσμητικών.










Τεχνητές Ίνες Νέες υφαντικές ίνες

Παράγοντες που οδήγησαν στην αναζήτηση νέων υφαντικών ινών είναι:

  •   η αύξηση του πληθυσμού της γης

  •   η μείωση των πρώτων υλών

  •  το ψηλό κόστος παραγωγής

  •  οι ανάγκες της σύγχρονης ζωής

Πηγές των τεχνητών ινών είναι το πετρέλαιο, η κυτταρίνη του ξύλου, η καζεΐνη του γάλακτος, κ.ά. Γνωστές τεχνητές ίνες είναι το ρεγιόν, το νάιλον, το πολυέστερ, το τεριλύν και άλλες. Ίνες αυτού του είδους περιλαμβάνουν την polyamide, το νάιλον, την πολυεστέρα, το ακρυλικό και το polyurethane. Τα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:

Θετικά χαρακτηριστικά

  • Οι ίνες που παράγονται χημικά είναι πολύ ανθεκτικές στο ζάρωμα και στη γενική φθορά και σκίσιμο.

  • Είναι εξαιρετικά ελαστικές και μπορούν να επανακτούν το αρχικό τους σχήμα.

  • Τα χρώματά τους είναι πολύ ανθεκτικά στο πλύσιμο.

Αρνητικά χαρακτηριστικά

  • Η μικρή απορροφητικότητα υγρασίας που έχουν δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό.

  •  Οι συνθετικές ίνες είναι πολύ ευαίσθητες στην θερμότητα.

• Πολυεστέρας (Polyester – PES)


Ανακυκλωμένη νάυλον ίνα

Η πιο ευρέως χρησιμοποιημένη συνθετική ίνα. Έχει εξαιρετική αντοχή στο σπάσιμο, ελαστικότητα, και επαναφορά. Είναι εξαιρετικά εύκολο να πλυθεί, στεγνώνει γρήγορα, δεν τσαλακώνεται, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται σιδέρωμα.



• Βισκόζη (Viscose – CV)



Προέρχεται από την κυτταρίνη του κορμού δέντρου. Είναι ελαστική, λεία και με μεταξένια υφή, ελαφριά και ανθεκτική στη φθορά και στη συχνή χρήση. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαφρών υφασμάτων που αγκαλιάζουν το σώμα. Δυστυχώς, τσαλακώνεται αρκετά εύκολα.


• Πολυαμίδη ή Νάιλον (Polyamide or Nylon - PA)



Παράγωγο του πετρελαίου. Οι ίνες της είναι ελαφριές, πολύ ελαστικές, βάφονται εύκολα, και έχουν μεγαλύτερη αντοχή από τις ίνες από μετάξι. Έχει εξαιρετική αντοχή στο σπάσιμο, είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις παραμορφώσεις και στην τριβή, είναι εύκολη σε πλύσιμο και γρήγορη σε στέγνωμα, δεν τσαλακώνεται με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται σιδέρωμα. Είναι μαλακή και ελαφριά.



• Ακρυλικό (Acrylic – PAN)


Ακατέργαστο άσπρο ακρυλικό

Ακατέργαστο άσπρο ακρυλικό ΦΩΤΟ

Βασική πρώτη ύλη στη βιομηχανία των πλεκτών και των μαλλιών. Είναι ελαφρύ και μαλακό με ζεστή υφή, δεν «μαζεύει», εύκολο στο σιδέρωμα και ανθεκτικό στο ηλιακό φως.




• Ελαστάνη (Elastane - EL)



Δεν χάνει το σχήμα της και είναι ανθεκτική στο πλύσιμο. Είναι εξαιρετικά ελαστική και μπορεί να τεντωθεί μέχρι και 6 φορές το αρχικό της μήκος χωρίς να χάσει την ικανότητα να επανέρχεται με τον καιρό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατόφια ή αναμεμειγμένη με άλλες ίνες για να τις κάνει ελαστικές.


Νεοπαρέν:




Συνθετικό λάστιχο με τις ιδιότητες του φυσικού. Αντοχή στο λάδι, στα χημικά, στη φωτιά, ελαφρότητα, αγκαλιάζει το σώμα και συγκρατεί τη θερμότητά του – κατεξοχήν υλικό για δύτες ,σέρφερ κ.λ.π. Πρόσφατα, έγινε sporty chic χάρη σε ονόματα όπως Chanel, Balenciaga, Prada.





Πολυεθουράνη:






Συνθετικό υλικό που μιμείται την όψη και την υφή του δέρματος. Μπορεί να προσθέσει χαρακτηριστικά όπως η αντοχή στις καιρικές συνθήκες και η ελαστικότητα, γι’αυτό χρησιμοποιείται ως  εξωτερική στρώση





ΕΛΛΗΝΙΔΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ  ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

308 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page