top of page
  • Εικόνα συγγραφέαVale Ntina

Κλωστές .Απαραίτητο να ξέρεις πως τις χρησιμοποιείς .

Έγινε ενημέρωση: 4 Οκτ 2018

Για όσους θέλουν να ασχοληθούν με ραπτική είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τη χρίση και τα χαρακτηριστικά της κλωστής .κάθε ποιότητα υφάσματος έχει τη κλωστή του  ΔΕΣ παρακάτω.

Τα  βασικά χρώματα που πρέπει να έχεις είναι άσπρο, μαύρο, μπεζ, κόκκινο, μπλε, κίτρινο. πρασινο,καφε.


Τρύπωμα για ράψιμο / καρουλάκι

Κλωστή  πολυεστερική

Εξαιρετικά δυνατή κλωστή ραφής βαμβακερή. Κατάλληλη γιά όλους τούς τύπους μηχανών.


Κλωστή ελάνγκα

Κλωστή από ελαστικοποιημένο πολυεστέρα, απαλής υφής και υψηλής επικάλυψης. Ιδανική για κοπτοράπτη. μαγιό εσώρουχα και γενικά για ελαστικάείδη υφασμάτων


Υψηλή λάμψη 100% Βισκόζ ίνες ραφής κεντήματα για μηχανές κεντήματος

100% Το νήμα κέντημα ραφής είναι κατασκευασμένο από νήματα  βισκόζη βαμμένα με αντιδρώσες χρωστικές στο 60 ℃, έχει εξαιρετική φωτεινότητα και υψηλή λάμψη, εκτεταμένη χρωματική περιοχή με εξαιρετική απαλότητα


ΜΠΡΙΓΙΑΝ

Κλωστές κεντήματος ρεγιόν με έντονη λάμψη, ιδανικές για πολυκέφαλες μηχανές. και οικιακές κεντήματος.


Μπρισίμι, φυτικό μετάξι. Δίκλωνη κλωστή Rayon (Ρεγιόν) 100% 2/600 σε πολλές αποχρώσεις. Ειδική κλωστή για πλέξιμο με βελονάκι ( 18αρι-20αρι) , για δαντέλες, για κέντημα, για ράψιμο και άλλες χρήσεις-χειροτεχνίες.


Εξαιρετική κλωστή ραφής γιά ειδικές καί ενισχυμένες ανάγκες.

Κερωμένη γιά καλύτερα αποτελέσματα.

Κατάλληλη γιά ραφή τέντας , μουσαμά , καραβόπανου κλπ.


Κλωστή ραφής από συνεχές νήμα πολυαμιδίου 6.6, υψηλής αντοχής, άριστης ποιότητας, ελληνικής κατασκευής, διαθέσιμη σε 40 διαφορετικά χρώματα, για ράψιμο τεντών, δερμάτινων παπουτσιών και τσαντών, αλλά και ταπετσαριών.



Κλωστή από νάιλον, εξαιρετικά ισχυρή και έχει διαπεραστική ικανότητα. Συνίστατε για τζιν, δερμάτινα είδη, με καουτσούκ υφάσματα όπως αθλητικά ρούχα, για τα εξαρτήματα κοσμημάτων και τέντες ή παπούτσια. Ακόμη ιδανική για κέντημα με χάντρες.



Μεταλλική κλωστή για κέντημα


Κουβάρι Κλωστή Διάφανη για Στρίφωμα


Αθάνατος το πλουτοφόρο φυτό

Η «αθάνατη» αγαύη.

Κλωστή του αθανάτου

Όλος ο κόσμος ξέρει τον αθάνατο ή την αγαύη , όπως τον λένε οι επιστήμονες , που είναι φυτρωμένος σε τόση αφθονία στη Νάξο , μα ελάχιστοι ή καλλίτερα κανένας από τους γεωργούς μας δεν ξέρει τι σημασία έχει το περιφρονημένο αυτό φυτό .

Στο νησί μας το χρησιμοποιούν μονάχα για φράχτες και αυτό με κακό τρόπο ώστε να κάνουν ζημιές στα κτήματα και στους δρόμους . Τα αθάνατα είναι φυτά που δεν έχουν καμιά απαίτηση . Γίνονται και στα χωράφια στα οποία μονάχα φρύγανα βγαίνουν . Τα χωράφια αυτά που δεν έχουν καμιά αξία σήμερα θα μπορούσαν να δίνουν ένα γερό εισόδημα αν βάζανε αθάνατα .


Τα αθάνατα όπως και τα σπαρτά είναι φυτά που από τα φύλλα τους , εύκολα βγάζουμε κλωστή και φτιάχνουμε σχοινιά , σακιά , χαλιά κ.λ.π. Στη Κεφαλονιά εκμεταλλεύονται τα αθάνατα και χρησιμοποιούν τον παρακάτω τρόπο για να βγάλουν την κλωστή :

Κόβουν τα φύλλα όταν είναι πολύ πράσινα και οι μύτες τους γέρνουν – τότε είναι ώριμα – και τα βράζουν . Πριν να κρυώσουν τα ξεφλουδίζουν και μένουν οι κλωστές με τη ψίχα . Τα ξαναβράζουν ανακατεύοντας να φύγει η πιο πολλή ψίχα και ύστερα πλένουν την κλωστή με πολύ κρύο νερό . Μετά το πλύσιμο αυτό απλώνεται σε καλάμια επάνω για να στεγνώσει στον ήλιο .


Επειδή στη Κεφαλονιά την κλωστή του αθανάτου τη χρησιμοποιούνε για να πλέκουν δαντέλλες , τη βάζουν αφού στεγνώσει σε χλιαρή σαπουνάδα 1 μ 2 ώρες και έτσι γίνεται γυαλιστερή σαν το μετάξι . Τα αθάνατα που χρησιμοποιούν για να βγάζουν κλωστή δε τα αφήνουν να βγάλουν ψηλό στύλο , γιατί τα φυτά εξαντλούνται .

Ο στύλος αυτός στο Μεξικό δεν πάει χαμένος στα ταβάνια στους μυτάτους , που δεν αντέχει και σαπίζει αλλά τον κόβουν χαμηλά φτιάχνουν ένα λακκάκι μικρό και εκεί μαζεύουν το υγρό που βγάζει . Το υγρό αυτό βράζει μέσα σε πιθάρια σαν το κρασί και γίνεται το καλό τους πιοτό που στο Μεξικό το ονομάζουν πούλκε .

ΕΛΛΗΝΙΔΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ  ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

464 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αργαλειοί

bottom of page