top of page
  • Εικόνα συγγραφέαVale Ntina

Τα 10 πιο φημισμένα ενδύματα στην αρχαία Ελλάδα




Οι πληροφορίες που έχουμε για την ενδυμασία των αρχαίων Ελλήνων προέρχονται από τις απεικονίσεις των αγγείων και από χρώματα που έχουν διατηρηθεί πάνω σε γλυπτά. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνταν υφαίνονταν σε αργαλειό και ήταν από μαλλί, λινάρι και μετάξι. Τα 10 πιο συνηθισμένα ενδύματα ήταν τα ακόλουθα:



10. Ο πέπλος

Ο πέπλος φτιαχνόταν από μαλλί και τον φορούσαν οι γυναίκες. Ήταν ένα ορθογώνιο ύφασμα που διπλωνόταν στο ένα τρίτο του ύψους του και το φορούσαν πάνω από τον χιτώνα.



9. Η πόρπη📷

Ήταν ένα κόσμημα, με το οποίο συγκρατούσαν στους ώμους τον πέπλο, τη χλαμύδα ή τον χιτώνα.



8. Το επίβλημα

Ήταν το σάλι που φορούσαν οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα πάνω από τον πέπλο ή τον χιτώνα. Φοριόταν όταν οι γυναίκες έβγαιναν από το σπίτι και ήταν σε διάφορα χρώματα.



7. Το στροφίον

Το στροφίον ήταν μια μαλακή ζώνη που φορούσε η γυναίκα κάτω από το ένδυμά της και το έδενε γύρω από τη μέση της.


Έφηβος με χλαμύδα και πέτασο (καπέλο), παράσταση βασισμένη σε απεικονίσεις του θεού Ερμή σε αρχαία ελληνικά αγγεία.

6. Ο πέτασος

Ήταν ένα είδος δερμάτινου καπέλου που φορούσαν οι έφηβοι και διέθετε λουράκι, για να δένεται κάτω από το σαγόνι. Υπήρχε και γυναικείος πέτασος που είχε μεγαλύτερο ύψος από τον ανδρικό.



5. Το διάδημα

Ήταν μια ταινία που συγκρατούσε τα μαλλιά ανδρών και γυναικών και δενόταν γύρω από το κεφάλι.



4. Τα σανδάλια

Τα σανδάλια ήταν τα υποδήματα των αρχαίων Ελλήνων, τα οποία φορούσαν έξω από το σπίτι και ήταν από δέρμα.



3. Το ιμάτιον

Το γνωρίζουμε από τις Κόρες της Ακρόπολης. Ήταν ένα μακρύ ύφασμα που το τύλιγαν γύρω από την πλάτη και το στήθος και το στερέωναν στον δεξιό ώμο.



2. Ο χιτώνας

Φοριόταν από άνδρες και γυναίκες και ήταν λινός. Άλλοτε είχε μανίκια και άλλοτε όχι. Οι άνδρες προτιμούσαν κοντούς χιτώνες για ελευθερία κινήσεων, ενώ οι γυναίκες συχνά φορούσαν χιτώνα μακρύ ως τα πέλματα, τον λεγόμενο ποδήρη χιτώνα.



1. Η χλαμύδα

Η χλαμύδα ήταν ένας κοντός μανδύας που φορούσαν οι άνδρες. Στερεωνόταν με πόρπη στον δεξιό ώμο και κάλυπτε όλο το αριστερό χέρι. Φοριόταν κυρίως από στρατιώτες, ταξιδιώτες και εφήβους.

http://elefsis.com.cy/%CF%84%CE%B1-10-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1/


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Google


ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

1.564 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page