top of page
Εικόνα συγγραφέαVale Ntina

8 ΤΥΠΟΙ ΒΙΣΚΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ


Βλέποντας το Viscosa στην ετικέτα, πολλοί μπερδεύονται. Η βισκόζη είναι ένα διφορούμενο υλικό: μερικοί θεωρούν ότι είναι συνθετικά, άλλα αναφέρονται σε φυσικά υφάσματα. Αλλά η αλήθεια είναι στη μέση.

Η μέθοδος επεξεργασίας είναι χημική, και η βάση είναι ξυλοπολτός. Οι ιδιότητες των υλικών είναι επίσης πολύ μεταβλητές. Μπορεί να είναι πολύ εύθραυστη, ισχυρή, τεντωμένη και όχι, που μοιάζει με βαμβάκι, μετάξι, λινό, ακόμη και μαλλί.

Όλα εξαρτώνται από τα πρόσθετα, τις τροποποιήσεις και, κατά συνέπεια, τον τύπο της βισκόζης.

Είναι βισκόζη ένα συνθετικό ή φυσικό ύφασμα; Ανάλογα με τον τύπο της πρώτης ύλης, διακρίνονται τα υφάσματα: φυσικά λαχανικά - βαμβάκι, κάνναβη, λινάρι. φυσικά ζώα - μετάξι, μαλλί. φυσικά ορυκτά - αβάνς, αμίαντος. χημικά τεχνητά - βισκόζη, λαρέξ, οξικό · χημικά συνθετικά - πολυεστέρες, πολυαμίδιο, πολυπροπυλένιο.

Όπως μπορείτε να δείτε, το βισκόζ ανήκει στην κατηγορία των τεχνητών υφασμάτων, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με τα συνθετικά.

Τα τεχνητά υλικά κατασκευάζονται από φυσικές οργανικές και ανόργανες ουσίες, κυρίως κυτταρίνη, λιγότερο συχνά γυαλί, μέταλλο. Τα συνθετικά είναι προϊόντα διύλισης πετρελαίου και επακόλουθης σύνθεσης των παραγόμενων ουσιών.

Πώς να πάρετε βισκόζη;

Η προοπτική δημιουργίας τεχνητών ινών από ξύλο έχει καταλάβει το μυαλό των επιστημόνων για πολύ καιρό, πάνω από 2 αιώνες.

Με την ανακάλυψη της κυτταρίνης το 1838 από τον A. Payen, έγινε πιο πραγματική από ποτέ. Η ινώδης ουσία που λαμβάνεται με κατεργασία του ξύλου με νιτρικό οξύ είχε χαρακτηριστικά παρόμοια με τις ίνες βαμβακιού. Έμεινε για να βρει έναν τρόπο να το διαλύσει και να το τραβήξει σε νήματα.

Η επόμενη ώθηση στην εφεύρεση της βισκόζης δόθηκε από την ανάπτυξη του J. Mercer (1844 g), ο οποίος περιγράφει τη διαδικασία αναγέννησης κυτταρίνης από ένα συμπυκνωμένο διάλυμα χαλκού-αμμωνίας με την προσθήκη οξέος.

Ωστόσο, η μέθοδος βρήκε τη βιομηχανική εφαρμογή μόνο το 1857 χάρη στον E. Schweitzer. Επιπλέον, ο M. Kramer, ο I. Schlossberger ασχολήθηκαν με την ανάπτυξή του.

Τέλος, το 1892, οι Βρετανοί επιστήμονες Bevin, Cross και Beadle βρήκαν έναν τρόπο παραγωγής ινών βισκόζης. Αυτό συνέβη σε διάφορα στάδια: θραύση ξύλου.

βράζει σε αλκαλικό διάλυμα. συμπιέζοντας τη μάζα · λάβετε τις μικρότερες οπές μέσα στο δοχείο με οξύ. φινίρισμα? ξήρανση.

Σήμερα, η βισκόζη λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 100 χρόνια. Οι διαφορές μπορούν να βρεθούν μόνο στην εκσυγχρονισμένη παραγωγή και τον νέο τεχνικό εξοπλισμό.


Ιδιότητες του βισκόζης, τεντώνονται ή όχι Η βισκόζη προέρχεται από τη λέξη viscosus, που σημαίνει ιξώδες.

Ονομάζεται έτσι όχι μόνο το ύφασμα, αλλά και η ίδια η λύση, από την οποία αποκτάται (μοιάζει με ένα μέλι-χρωματισμένο πήκτωμα, τεντώνει καλά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σελοφάν είναι κατασκευασμένο από την ίδια λύση, αλλά δεν χρησιμοποιούν οπές σημείων για την κατάρτιση των νημάτων, αλλά περικοπές για να αποκτήσουν έναν ενιαίο ιστό.

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν λανθασμένα το σελοφάν με σακούλες, αλλά συχνότερα μπορούν να βρεθούν με τη μορφή συσκευασίας λουκάνικου.

Είναι, όπως το βισκόζικο ύφασμα, διαπερατό από ατμούς και υγρασία.

Ποιες είναι οι ιδιότητες της βισκόζης (ρούχα από αυτό το υλικό); Υψηλή υγροσκοπικότητα (απορροφά την υγρασία καλύτερα από το βαμβάκι).

Μαλακότητα και υγιεινή. Αισθητική και ποικίλη εμφάνιση. Καλή ευαισθησία μελάνης, φωτεινότητα και αντοχή χρώματος.

Αντιστατικό (μη ηλεκτρισμένο). Δυνατότητα αναπνοής. Υψηλή πτυχή. Χαμηλή αντοχή, ειδικά όταν είναι βρεγμένη.

Μέση αντίσταση στη φθορά. Τάση παραμόρφωσης κατά την πλύση (τεντώνει, συρρικνώνεται έως 10%, ρολά).

Η μη ελαστικότητα (100% βισκόζη δεν τεντώνεται). — Η βισκόζη δεν βρίσκεται μόνο στα ρούχα.Ένα νήμα υψηλής αντοχής παράγεται από το υλικό - cordon, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή τεχνικών προϊόντων.

Παράγει επίσης διάφορα οικιακά κουρέλια και σφουγγάρια, ίνες μη συνεχείς για χαλιά, ζεστά ρούχα και πλαστική γούνα.



Ποικιλίες Πριν κάνουμε ένα συμπέρασμα για το βισκόζη, αξίζει να αναφέρουμε ένα πολύ σημαντικό σημείο. Το υλικό έχει πολλές μορφές.

Ακόμη και τα υφάσματα με την ένδειξη "βισκόζη 100%" είναι διαφορετικά.

Έτσι, υπάρχουν 8 κύριοι τύποι βισκόζης: Modal. Αυτό το ύφασμα αποτελείται εξ ολοκλήρου από πολτό ξύλου και είναι προικισμένο με τις ιδιότητες του βαμβακιού: υγροσκοπικό, ανθεκτικό, ανθεκτικό στη φθορά. Tensel.

Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Ως βάση, χρησιμοποιείται κυτταρίνη από δέντρα ευκαλύπτου.

Το υλικό από αυτό είναι μεταξένιο και πολύ μαλακό. Απορροφά την υγρασία καλά, αναπνέει, ανθεκτική, αλλά επιρρεπής σε παραμόρφωση. Cupra.

Η εμφάνιση ουσιαστικά δεν διαφέρει από το φυσικό μετάξι.

Το θολωτό ύφασμα είναι ανθεκτικό, έχει τη δυνατότητα θερμορύθμισης, επιτρέπει στον αέρα να περάσει, αλλά απαιτείται λεπτή φροντίδα.

Οξικό (οξικό μετάξι).

Τα απορρίμματα χαρτοπολτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή. Το ύφασμα αποδεικνύεται λαμπερό, λεπτό, ελαστικό, διατηρεί το σχήμα του καλά, δεν τσαλακώνει και είναι ανθεκτικό στα βακτήρια και τους μύκητες.

Αλλά ταυτόχρονα, δεν επιτρέπει στον αέρα και την υγρασία να περάσει, να ηλεκτριστεί, να αλλοιωθεί από τα αλκάλια και να διαλυθεί από την ακετόνη. Siblon. Προηγμένη ίνα με υψηλό συντελεστή βισκόζης.

Ένα τέτοιο βισκόζη είναι λιγότερο επιρρεπές στη συρρίκνωση, δεν χάνει δύναμη όταν είναι βρεγμένο, πιο ελαστικό. Συρραφή.

Είναι ένα μείγμα βαμβακιού και βισκόζης.

Αυτός ο συνδυασμός αυξάνει την φιλικότητα προς το περιβάλλον του υφάσματος. Μειονεκτήματα - ρυτίδες και συρρικνώσεις κατά το πλύσιμο. Επαρχία (rayon).

Ένας άλλος τύπος "τεχνητού μετάξι".

Το ύφασμα στεγνώνει γρήγορα, ανθεκτικό σε παραμόρφωση και φθορά. Lyocell (lyocell). Σε αντίθεση με το συνηθισμένο βισκόζη, αυτό το υλικό λαμβάνεται από κυτταρίνη με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Είναι ανθεκτικό, δεν γλιστρά, δεν αλλάζει σχήμα μετά το πλύσιμο, τεντώνει, υγροσκοπικό.

Εν κατακλείδι, σημειώνουμε: είναι λάθος να πούμε ότι η βισκόζη είναι συνθετική. Ωστόσο, αυτό δεν είναι φυσικό ύφασμα. Είναι ένα οργανικό υλικό που λαμβάνεται τεχνητά.

Στην πραγματικότητα, η βισκόζη βρίσκεται στα σύνορα.

Δεν μπορείτε να πείτε ακριβώς πώς θα συμπεριφερθεί στα ρούχα, για λόγους πληρότητας, θα πρέπει να εξετάσετε ολόκληρη τη σύνθεση του υφάσματος.

Διάφορες ακαθαρσίες προστίθενται σχεδόν πάντοτε σε βισκόζη, και αυτό κάνει τις ιδιότητές της να αλλάζουν πολύ.

27 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page