top of page

Δαντέλα θηλυκό (ύφασμα) λεπτό διάτρητο πλέγμα από λινή, μεταξωτή ή βαμβακερή κλωστή

Εικόνα συγγραφέα: Vale NtinaVale Ntina

(ύφασμα) λεπτό διάτρητο πλέγμα από λινή, μεταξωτή ή βαμβακερή κλωστή


Η δαντέλα είναι ένα διάτρητο πλέγμα από λεπτές κλωστές, διαταγμένες σε διάφορα κοσμητικά σχέδια που επαναλαμβάνονται.

Συνήθως έχει το σχήμα ταινίας και η μια της πλευρά τελειώνει σε γλώσσες σαν κύμα, χρησιμοποιείται σαν τελείωμα ή κόσμημα ρούχων.

Η δαντέλα είναι πλέγμα υφαντό, ειδικής μορφής.

Πλέκεται με βάση καθορισμένη τεχνική μέθοδο. Στην εκτέλεση χρησιμοποιείται βελόνα με στρογγυλή αιχμή, αγκυροβελόνα (βελονάκι), κερκίδα (σαΐτα) ή περιστρεφόμενο υφαντικό ιστό. Κατασκευάζονται από νήμα λινό, βαμβακερό ή μάλλινο, ανάλογα με το είδος και την ποιότητα της δαντέλας.

Οι δαντέλες αρχικά κατασκευάζονταν με διάκενα, που σχηματίζονταν με τη αφαίρεση νημάτων ή πάνω σε αμοργινό ύφασμα (τούλι) ή πάνω σε πλέγμα λινού και μεταξωτού υφάσματος.

Κατόπιν κατασκευάζονταν δαντέλες πιο σύνθετες με δύο κερκίδες (σαΐτες) και βελονάκι πλεγμένες με κόμπους συνδεδεμένους μεταξύ τους, που σχημάτιζαν διάφορα σχέδια.

Έπειτα εμφανίστηκαν οι δαντέλες που πλέκονταν με απλή βελόνα.

Αυτές κατασκευάζονται πάνω σε χαρτί περγαμηνής, όπου έχουν σχεδιαστεί διάφορες παραστάσεις, με λινό νήμα.

Στην αρχή κεντιέται με βελόνα το περίγραμμα των σχεδίων και πάνω σ' αυτό συνδέονται διαδοχικά οι κόμποι της δαντέλας.

Οι δαντέλες που κατασκευάζονται με κοινή βελόνα είναι οι καλύτερες, όπως η δαντέλα της Βενετίας. Παραλλαγές της δαντέλας αυτής είναι η δαντέλα της Αλανσόν, του Αρζανάν και η διακοσμημένη με τριαντάφυλλα.

Οι δαντέλες που κατασκευάζονται με το πλέξιμο μικρών κόμπων λέγονται δαντέλες βελονακιού (κν. αζούρ). Το νήμα που χρησιμοποιείται για αυτές είναι καλό στριμμένο και στιλπνό (κορδονέτο).

Το βελονάκι είναι από ατσάλι με πάχος ανάλογο με το είδος της δαντέλας.


Ανάμεσα στους κόμπους παρεμβάλλεται μπαμπάκι για το σχηματισμό των ανάγλυφων παραστάσεων της δαντέλας. Το πραγματικό αζούρ είναι της Ιρλανδίας.

Άλλα είδη δαντέλας είναι η δαντέλα «χηλεύματος» (κν. τρικό) και η ιστόπλεκτη (αργαλειού).

Comments


Η ΜΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.....!......... Η Ελληνικη ενδυμασια, δεν είναι τυχαίο που η βάση του Πατρoν έχει το 48 νούμερο το οποίο μέτρησαν της αναλογίες της Αφροδίτης της Mήλου και βρήκαν την χρυσή τομή για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα ρούχα αυξομειωνόνταστα.
Το ένδυμα αποτελεί μια δυναμική μορφή πολιτισμού με ιστορική, κοινωνική , βιομηχανική, ψυχολογική, οικονομική διάσταση και είναι κομμάτι αυτογνωσίας του λαού που το δημιούργησε. Η συνάντηση παλαιότερων με νέες αισθητικές αξίες μπορεί να οδηγήσει σε μετεξέλιξη παραδοσιακών μορφών τέχνης προς ...σύγχρονες..Απλά ενδύματα που χαρακτήριζαν εποχές σπάνιας ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας έκφρασης: δηλαδή έργα που αποκαλύπτουν στοιχεία για την ταυτότητα του τόπου και των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας μας

bottom of page