top of page

Devoré ΒΕΛΟΥΔΟ ΝΤΕΒΟΡΕ

  • Εικόνα συγγραφέα: Vale Ntina
    Vale Ntina
  • 6 Οκτ 2023
  • διαβάστηκε 1 λεπτά

Το Devoré (ονομάζεται επίσης burnout) είναι μια τεχνική υφάσματος που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε βελούδα, όπου ένα υλικό με μικτές ίνες υφίσταται μια χημική διαδικασία για να διαλύσει τις ίνες κυτταρίνης για να δημιουργήσει ένα ημιδιαφανές σχέδιο έναντι πιο συμπαγούς υφάσματος. Η ίδια τεχνική μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε υφάσματα εκτός από βελούδο, όπως η δαντέλα ή τα υφάσματα σε μπλουζάκια με Διακόσμηση επιφάνειας υφασμάτων: μετάξι και βελούδο.


Το Devoré προέρχεται από το γαλλικό ρήμα dévorer, που σημαίνει κυριολεκτικά καταβροχθίζω.

Ιστορία

Τα υφάσματα Burnout πιστεύεται ότι προέρχονται από τη Γαλλία, πιθανώς ως μια φθηνή εναλλακτική λύση στη δαντέλα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας καυστική πάστα στο ύφασμα

.Η εμπορική χημική διαδικασία που χρησιμοποιείται στα ενδύματα μόδας αναπτύχθηκε στη Λυών στις αρχές του 19ου και του 20ου αιώνα.

Η τεχνική έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του 1920 – συνήθως χρησιμοποιήθηκε σε βραδινές τουαλέτες και σάλια – και αναβίωσε τις δεκαετίες του 1980 και του ’90, κυρίως από τον Jasper Conran με θεατρικά κοστούμια και μετά βραδινά ρούχα και κασκόλ.


Μέθοδος

Οι τεχνικές Devoré χρησιμοποιούν ανάμεικτα υφάσματα που συνδυάζουν ίνες με βάση πρωτεΐνη όπως μετάξι με ίνες με βάση την κυτταρίνη όπως βισκόζη, βαμβάκι ή ρεγιόν. Προκειμένου να δημιουργηθεί το μοτίβο «burnout», ένα χημικό τζελ που περιέχει όξινο θειικό νάτριο εφαρμόζεται στο ύφασμα με σχέδια, διαλύοντας τις ίνες με βάση την κυτταρίνη και αφήνοντας πίσω τις ίνες με βάση την πρωτεΐνη, οι οποίες δεν επηρεάζονται από τη χημική ουσία. Το χημικό τζελ μπορεί να εφαρμοστεί είτε με εκτύπωση είτε με ζωγραφική στο χέρι στο ύφασμα.

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

Commenti


Η ΜΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.....!......... Η Ελληνικη ενδυμασια, δεν είναι τυχαίο που η βάση του Πατρoν έχει το 48 νούμερο το οποίο μέτρησαν της αναλογίες της Αφροδίτης της Mήλου και βρήκαν την χρυσή τομή για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα ρούχα αυξομειωνόνταστα.
Το ένδυμα αποτελεί μια δυναμική μορφή πολιτισμού με ιστορική, κοινωνική , βιομηχανική, ψυχολογική, οικονομική διάσταση και είναι κομμάτι αυτογνωσίας του λαού που το δημιούργησε. Η συνάντηση παλαιότερων με νέες αισθητικές αξίες μπορεί να οδηγήσει σε μετεξέλιξη παραδοσιακών μορφών τέχνης προς ...σύγχρονες..Απλά ενδύματα που χαρακτήριζαν εποχές σπάνιας ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας έκφρασης: δηλαδή έργα που αποκαλύπτουν στοιχεία για την ταυτότητα του τόπου και των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας μας

bottom of page