Το ράψιμο δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, κυρίως όταν τα υφάσματα είναι… ιδιότροπα. Μάθετε μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να ράψετε τέλεια το βελούδο, το ζέρσεϊ ή τα ελαστικά υφάσματα.
Να ράψετε μόνες τα ρούχα σας, δεν είναι μόνο οικονομία, αλλά είναι διασκέδαση και ικανοποίηση. Βεβαίως, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε μερικούς κανόνες και ορισμένα μυστικά, ειδικότερα για ευαίσθητα υφάσματα, όπως βελούδο, ζέρσεϊ κ.α., που παρουσιάζει η μόδα.
Πριν κόψετε το βελούδοελέγχετε εάν το πατρόν είναι το μέγεθός σας, για να αποφύγετε αλλαγές που θα μπορούσαν να σημαδέψουν ανεξίτηλα το τόσο ευαίσθητο ύφασμα.Βάλτε όλα τα κομμάτια πατρόν προς την ίδια κατεύθυνση και προσέξτε το «πέλος» του βελούδου να μην είναι κόντρα. Το «πέλος» του βελούδου έχει κατεύθυνση που «τρέχει» παράλληλα με τις ούγιες. Τη σωστή κατεύθυνση θα τη βρείτε όταν, ακουμπώντας το χέρι επάνω και κατά μήκος του βελούδου, γλιστράει χωρίς δυσκολία.Για να τρυπώσετε τα κομμάτια του ρούχου χρησιμοποιείτε πάντα πολύ λεπτή βελόνα για να μη μένουν τα σημάδια και κάντε το τρύπωμα χωρίς να τεντώσετε πολύ την κλωστή.
Επειδή τα κομμάτια του βελούδου το ένα επάνω στο άλλο γλιστράνε, συνιστάται, πριν τα γαζώσετε, να βάλετε τις καρφίτσες κάθετα ή, ακόμα καλύτερα, να βάζετε ανάμεσά τους ριζόχαρτο που μετά το ράψιμο θα το τραβήξετε.
Σιδερώστε το βελούδο μόνο με το σίδερο του ατμού και στον «αέρα», δηλαδή κρατήστε τεντωμένες τις δύο άκρες ενός κομματιού και ακουμπήστε το σίδερο χωρίς να το πατάτε, έτσι το «πέλος» του δεν θα καθίσει.
Πριν σιδερώσετε τις ανοιχτές ραφές, βάλτε από κάτω ένα κομμάτι ριζόχαρτο, διαφορετικά θα σημαδευτεί το κάτω κομμάτι.
Το ζέρσεϊ και όλα τα υφάσματα με ελαστικότητα πρέπει να ράβονται με προσοχή για να μην τραβάνε οι ραφές και να διατηρήσει το ύφασμα την ελαστικότητά του.
Τρυπώστε αυτά τα υφάσματα με λεπτή κλωστή και με την ειδική βελόνα με στρογγυλή μύτη για να μην κάνετε με τη ραφή ζημιά στις θηλιές του υφάσματος.
Οι σύγχρονες ραπτομηχανές κάνουν πραγματική ελαστική ραφή.
Τα στριφώματα κάνετε τα με τη ραπτομηχανή με βελονιά «overlock» ή «rick rock». Τα στριφώματα γίνονται και στην καλή με δυο κοντινές παράλληλες ραφές χρησιμοποιώντας τις δύο δίδυμες βελόνες στο ποδαράκι της ραπτομηχανή. Μετά καρικώστε τα στριφώματα στην ανάποδη με χαλαρό ζιγκ-ζαγκ.
Commenti