top of page
  • Εικόνα συγγραφέαVale Ntina

Τι είναι μερινός;

Έγινε ενημέρωση: 15 Σεπ 2023


Μερινός είναι ένα είδος μάλλινου υφάσματος το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλεκτών ρούχων υψηλής ποιότητας.

Το ύφασμα μερινός προέρχεται από το μαλλί της ομώνυμης φυλής προβάτου με τον χοντρό σκελετό και το πυκνό λευκό τρίχωμα που ζει κυρίως στην Αυστραλία.

Τα πρόβατα αυτά είναι φημισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο για την άφθονη ποσότητα, όσο κυρίως για την εκλεκτή ποιότητα του μαλλιού τους.

Από το ύφασμα αυτό κατασκευάζονται τόσο ρούχα, κυρίως πλεκτές μπλούζες και φορέματα, όσο και εσώρουχα, κατά κύριο λόγο κάλτσες καθώς οι ίνες του είναι ιδιαίτερα λεπτές.

Λόγω της υψηλής τους ποιότητας, τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από μερινός είναι συνήθως ακριβά.

Τι είναι fleece;

Fleece είναι ένας γενικός όρος για ένα είδος ζεστού μάλλινου υφάσματος με πυκνή πλέξη που χρησιμοποιείται σε διάφορα ρούχα.

Στην ουσία είναι η μάλλινη προβιά οικόσιτων αιγοπροβάτων που λαμβάνεται μετά από κούρεμα, αλλά χωρίς κάποια πρόσθετη επεξεργασία για τη δημιουργία νήματος.

Υπάρχει και συνθετικό fleece, συνήθως από πολυεστέρα, το οποίο μοιάζει με βελούδο και είναι ένα ύφασμα με μαλακή ύφανση που χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων.

Με το ύφασμα αυτό φτιάχνονται κυρίως χειμωνιάτικα ρούχα και ιδιαίτερα μπουφάν. Για αυτό όταν χρησιμοποιείται μόνη της η λέξη fleece, συνήθως αναφέρεται σε μπουφάν.

Από αυτό το ύφασμα φτιάχνονται επίσης μπλούζες, φόρμες, παντελόνια κ.ά.

Τι είναι βισκόζη;


Βισκόζη ή viscose είναι ένα είδος υφάσματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενδυμάτων.

Ουσιαστικά είναι ένα υλικό το οποίο παράγεται μετά από την κατεργασία της κυτταρίνης, του δομικού πολυσακχαρίτη των φυτών, το οποίο είναι κατάλληλο για την δημιουργία ρούχων που αγκαλιάζουν το σώμα.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια φυτική πρώτη ύλη η οποία μοιάζει με το μετάξι και χρησιμοποιείται σε υφάσματα ρούχων και διακόσμησης.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο ύφασμα, για αυτό απαιτεί φροντίδα και προσοχή κατά το πλύσιμο και το σιδέρωμα. Πολλά συνθετικά βελούδα περιέχουν βισκόζη.

Τι είναι σατέν;


Σατέν είναι ένα είδος λεπτού γυαλιστερού υφάσματος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων και ειδών ιματισμού.

Υπάρχουν τόσο φυσικά σατέν τα οποία είναι κατασκευασμένα από μετάξι και συνθετικά ή ημισυνθετικά από νάιλον και πολυεστέρα. Το σατέν είναι ένα ύφασμα το οποίο διαθέτει μια γυαλιστερή και μια ματ πλευρά.

Μάλιστα υπάρχει μια συσκευή που λέγεται σάτινα, η οποία στην ουσία είναι μια μηχανή που χρησιμοποιείται για τη στίλβωση, δηλαδή για τη λείανση υλικών όπως το ύφασμα, το χαρτί κλπ.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος ιδιαίτερης ύφανσης που προσδίδει απαλότητα και γυαλάδα σε ένα ύφασμα απαλή. Εκτός από τα μεταξωτά η σατέν ύφανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και σε βαμβακερά ή μάλλινα υφάσματα.

Τα σατέν υφάσματα χρησιμοποιούνται τόσο για την κατασκευή σεντονιών και άλλων ειδών σπιτιού όπως ρόμπες, πιτζάμες, μαξιλαροθήκες κλπ, όσο και για την κατασκευή αμπιγιέ γυναικείων ρούχων, δηλαδή επίσημων φορεμάτων, παντελονιών κλπ.

Τι είναι ραιγιόν;


Ραιγιόν είναι ένα είδος ημι-συνθετικού υφάσματος, κάτι σαν τεχνητό μετάξι, το οποίο είναι ιδανικό για την κατασκευή ρούχων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανακατασκευασμένες ίνες κυτταρίνης, της λεγόμενης cellulose.

Το ραιγιόν ή rayon στα αγγλικά, θεωρείται δεν θεωρείται αμιγώς συνθετικό, αλλά ημι-συνθετικό ύφασμα, καθώς αποτελείται αποκλειστικά από φυσικά πολυμερή.

Είναι ένα είδος υφασματος συγγενές με την βισκόζη. Μάλιστα στην αρχή μια ολόκληρη οικογένεια υφασμάτων ονομάζονταν βισκόζες. Το όνομα rayon εμφανίστηκε το 1924.

Το ραιγιόν φτιάχνεται από καθαρισμένη κυτταρίνη, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από πολτό ξύλου, η οποία υπόκειται σε χημική μετατροπή.

Για την ακρίβεια δημιουργείται ένα διάλυμα, το οποίο τοποθετείται σε έναν περιδινητή με στόχο τη παραγωγή χημικά στερεοποιημένων νημάτων που οδηγούν τελικά στην δημιουργία του υφάσματος.

Τι είναι chino;

Chino είναι ένα είδος 100% βαμβακερού, ανθεκτικού υφάσματος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων, συνηθέστερα παντελονιών.

Για τον λόγο αυτό έχει επικρατήσει πλέον να χρησιμοποιείται ο όρος για τα παντελόνια που είναι φτιαγμένα από το ύφασμα αυτό.

Παραδοσιακά τα παντελόνια chino ήταν χρώματος χακί ή καφέ, αν και πλέον βγαίνουν σε πάρα πολλές αποχρώσεις.

Ο λόγος ήταν γιατί απλούστατα τα παντελόνια αυτά ξεκίνησαν ως στρατιωτικά ρούχα και αργότερα άρχισαν να φοριούνται από τους πολίτες. Έτσι η χρήση γήινων χρωμάτων γινόταν για λόγους καμουφλάζ.

Σήμερα φτιάχνονται και παντελόνια chino από συνθετικά υφάσματα.

Τι είναι πολυεστέρας;

Πολυεστέρας είναι ένα από τα πιο γνωστά συνθετικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ειδών ρουχισμού και όχι μόνο.

Το υλικό αυτό αποτελείται από μόρια πολυαιθυλενικού άλατος τερεφθαλικού οξέος (PET). Υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές από (PBT) ή από (PTT) με συγκεκριμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

Το ύφασμα από πολυεστέρα διαθέτει πολύ ομοιόμορφες ίνες σε αντίθεση με τις φυσικές, όπως π.χ. του βαμβακιού. Επίσης οι ίνες του είναι πολύ ανθεκτικές και ελαστικές με αποτέλεσμα το ρούχο να επαναφέρεται εύκολα και να μην τσαλακώνεται.

Χρησιμοποιείται στην κατασκευή τόσο χειμωνιάτικων, όσο και καλοκαιρινών ρούχων, γιατί με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί είτε να συγκρατεί την θερμότητα, είτε να την απωθεί.

Τι είναι ζέρσεϊ ύφασμα;

Ζέρσεϊ ύφσαμα είναι ένα είδος λεπτού ελαστικού υφάσματος που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή ενδυμάτων.

Πήρε το όνομα του από το ομώνυμο νησί που βρίσκεται στις ακτές της Νορμανδίας, καθώς ήταν το πρώτο μέρος που παρήγαγε μαζικά το ύφασμα και το εξήγαγε και σε άλλες χώρες.

Το ύφασμα αυτό παραδοσιακά φτιαχνόταν από μαλλί, αλλά πλέον υπάρχει και βαμβακερό και συνθετικό ζέρσεϊ που αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από πολυεστέρα σε συνδυασμό με ελαστικά υλικά όπως lycra, spandex κλπ.

Πρόκειται για ένα ύφασμα με πολύ ωραία και ευχάριστη υφή και παράλληλα πολύ άνετο καθώς εφαρμόζει γάντι στο σώμα. Είναι πολύ ελαστικό και απαλό και ήταν το πρώτο ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή t-shirt.

Πολλές φορές συγχέεται με την μπλούζα φούτερ που ονομάζεται αλλιώς και Jersey.

Με το ζέρσεϊ κατασκευάζονται πλέον κυρίως γυναικεία ρούχα, ως επί το πλείστον φορέματα, κολάν, παντελόνες κλπ, ενώ λόγω της ελαστικότητας του χρησιμοποιείται πολύ για την κατασκευή ρούχων εγκυμοσύνης.

Τι είναι λύκρα;

Λύκρα είναι ένα είδος υφάσματος. Πρόκειται για ένα συνθετικό πολυμερές ύφασμα το οποίο κατασκευάζεται με κύριο συστατικό την πολυουρεθάνη με κάποιες μικρές αλλά πολύ σημαντικές προσμίξεις που βελτιώνουν πολύ τα χαρακτηριστικά του.

Η λύκρα είναι γνωστή και ως ύφασμα σπάντεξ ή ελαστίνη. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η τεράστια ελαστικότητα που διαθέτει.

Μπορεί να τεντώσει έως και πέντε φορές χωρίς να δεχτεί πλαστική παραμόρφωση. Δηλαδή το ύφασμα επιστρέφει πίσω στην αρχική του κατάσταση.

Τη λύκρα ως υλικό δεν θα τη συναντήσεις μόνη της στην κατασκευή υφασμάτων.

Συνήθως αποτελεί συστατικό μέρος σύμμεικτων υφασμάτων που αποτελούνται από βαμβακερές ίνες, λύκρα, συνθετικά υλικά, κτλ.

Χρησιμοποιείται ως υλικό σε υφάσματα για να βελτιώσει την ελαστικότητά τους. Ένα παράδειγμα είναι στα ελαστικά τζιν.

Επίσης θα τη συναντήσεις και σε πολλά μαγιό, σε γάντια μιας χρήσης (χειρουργικά) και σε πολλά αθλητικά ρούχα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που διαθέτει η λύκρα είναι ότι αγκαλιάζει το σώμα. Έχει πολύ καλή εφαρμογή και ακολουθεί τη γραμμή του σώματος.

Το μειονέκτημά της είναι ότι ως πολυμερές υλικό δεν επιτρέπει τον καλό αερισμό. Το δέρμα αναπνέει λόγο των υπολοίπων υλικών οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.




9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page