Το ύφασμα που αποκαλύφθηκε το 1981, στερεωμένο επάνω σε σύγχρονο υφαντό ύφασμα, ως τρισδιάστατο ένδυμα.
Χρονολογείται στο 10ο αιώνα π.Χ. Η τέφρα του νεκρού είχε τοποθετηθεί μέσα σε χάλκινο αμφορέα και είχε καλυφθεί προσεκτικά με λινό ύφασμα. Μια χάλκινη σπονδική φιάλη σφράγιζε το τεφροδόχο αγγείο.
Το ύφασμα αποκαλύφθηκε το 1981, και αμέσως μεταφέρθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου συντηρήθηκε και στερεώθηκε επάνω σε σύγχρονο υφαντό ύφασμα, ως τρισδιάστατο ένδυμα.
Η εξαιρετική διατήρηση του μοναδικού αυτού ευρήματος οφείλεται στις προστατευτικές ιδιότητες του χαλκού. Από την μελέτη, κατά την συντήρησή του, προκύπτει ότι το ύφασμα είχε απλή ύφανση, ενώ σε μεγάλο μέρος του εξείχαν επιπλέον κλωστές του υφαδιού σχηματίζοντας κρόσσια. Παράλληλα εντοπίστηκαν υπολείμματα περισσότερων υφασμάτων με διαφορετικές βαφές.
Λεπτομέρεια του υφάσματος
Τα σπάνια αυτά ευρήματα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την αρχαία υφαντική τέχνη καθώς είναι από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη που έχουν βαφτεί με πορφύρα ιώδους χρώματος, και τα μοναδικά στην Ελλάδα που σώζουν κόκκινη φυτική βαφή.
Επισκεφθείτε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα», που εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2021 και στεγάζεται στο βιομηχανικό κτήριο του ποτοποιείου «Αρέθουσα» -μνημείο των αρχών του 20ου αι. Στην έκθεση ζωντανεύουν, εκτός από την ιστορία του κτηρίου, εξέχουσες πτυχές της ιστορίας της Εύβοιας, από το ηρώο στο Λευκαντί, τον αποικισμό και την εξάπλωση του ευβοϊκού αλφάβητου, το ιερό της Αρτέμιδας στην Αυλίδα και τον μύθο της Ιφιγένειας, έως τη βυζαντινή και οθωμανική Χαλκίδα.
Υφασμάτινη ταινία διακοσμημένη με διαγώνιες γραμμές και τρίγωνα.
Comments